Oversikt over de prosjektene SUNS har vært involvert i 2016/17.
I 2013 vedtok kommunestyrene i Sunndal og Surnadal en avtale for samarbeid om næringsutvikling for perioden 2014-17 gjennom det såkalte SuSu-Programmet. Programmet legger til grunn at rekrutteringsarbeid og bedriftsrettede tiltak i to næringssterke kommune skal bygge opp under visjonen om en døgnåpen region i vekst. Avtaleparter og hovedbidragsytere er Sunndal og Surnadal kommuner. Møre og Romsdal fylkeskommune støtter programmet økonomisk og deltar som observatør.
Et styre på 8 personer leder arbeidet; 2 politikere og 2 fra næringslivet i hver kommune. SUNS og næringsavdelinga i Surnadal kommune utfører programarbeidet.
Basert på 3 års drift, ved utgangen av 2016, vurderer Programstyret SuSu-Programmet som ei vellykka satsing. Dette bygger på følgende:
Programstyret går inn for at samarbeidet om næringsutvikling mellom Sunndal og Surnadal skal videreføres fra 2018, med fokus bla tiltak som styrker Indre Nordmøre som arbeids- og boregion og bygger opp under den vekstimpulsen som Todalsfjordprosjektet vil gi. Endelig beslutning om nivå og innretning på et evt videreført arbeid ligger hos kommunestyrene i Sunndal og Surnadal.
Etablert og i drift fra 2006. Styret i SUNS vedtok 24.02.14 å videreføre entreprenørskapsarbeidet og Idéfestivalen for kommende 4-års periode under en felles paraply kalt «Prosjekt Entreprenørskap og rekruttering 2014 – 17». Prosjektet er et spleiselag mellom kommunen og lokalt næringsliv og blir utført i et partnerskap mellom skolene, næringslivet og SUNS (prosjektledelse).
Aktiviteter, ansvar og tidsplan er organisert i et felles årshjul der både barnehagene, grunnskolen, Sunndal videregåande skole og Sunndal voksenopplæring inngår.
I 2016 var totalt 1550 personer (flest barn og unge) med på en aktivitet som var en del av entreprenørskapsarbeidet i Sunndal. 170 bedrifter deltok i arbeidet, og i tråd med årshjulet ble det gjennomført 10 møter elev-bedrift på ulike aldersnivå i skoleløpet.
Gjøra Bygdeutvikling (GBU) står bak Prosjekt Øvre Sunndal. Fra april 2016 ble bygdeutvikler Egil Thorsen ansatt i en engasjementsstilling knyttet til prosjektet. SUNS er arbeidsgiver for stillingen og har ansvar for økonomien i prosjektet.
Prosjektet skal bidra til etablering av et infosenter for laks i Sunndalsporten samt ulike tilretteleggings- og næringsutviklingstiltak med utgangspunkt i vernekvaliteten i bla. Åmotan landskapsvernområde, Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark og Trollheimen landskapsvernområde.
Prosjektet er et samarbeid mellom GBU (prosjekteier), Miljødirektoratet, Møre og Romsdal fylkeskommune/Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Sunndal kommune og SUNS.
Samarbeid med Sunndal Næringsforening (SNF). Tilrettelegging og drift av Økonomiforum, Handelsforum og Næringsforum. Reiselivsforum er også i gang.
Etablert i 2010 som del av «Sunndal 2013». Samarbeidet videreført i ny 3-årig avtale mellom eierne fra 2016, inkludert 2 næringspriser: Storskrymten og Årets gründer.
Førstelinjetjeneste for nyetablerere. Del av SUNS løpende arbeid med etablererveiledning og bedriftsutvikling. Tillegg 2015 og 16: Ekstratilskudd til gründermobilisering. Ny avtale 2017 – 2020 på gang.
Support i drift av Aura Næringshage og Aura Kulturhage. Aura NH kjøper styresupport og prosjektledelse fra SUNS. SIVA besluttet å fase Aura NH ut av næringshageprogrammet fra 2017. Selskapet er under avvikling.
Arrangør av konferansen «Fremtidens smoltproduksjon». Videreføring av samarbeid mellom SUNS og Nofima. Konferansen arrangeres hvert 2.år. Konferansen i 2016 den tredje i rekken. Neste konferanse i 2018.
Prosjekt inkludering i arbeidsliv for å øke innvandreres deltakelse i arbeidslivet og fremme integrering. Utprøving av 2 tiltak: Etablererlab og Småjobbsentral. Samarbeid med Sunndal kommune Innvandrertjenesten, NAV og Trollheim AS.
Nytt prosjekt fra 2017. Bredt samarbeid om ny satsing. Oppfølging av prioritert satsing i Næringsplana: Byutvikling Sunndalsøra. Samarbeid Handel-Reiseliv-Kultur om bla felles Sommermagasin og Årshjul. Utprøving i 2017.